Najčešće postavljana pitanja.

Evo najčešće postavljanih pitanja. Ali možemo odgovoriti na još mnogo toga ako želite. Samo nam se obratite.

Vaša pitanja. Naši odgovori.

Ovo je jedan od ključnih izazova u odnosu na koje svakodnevno pružamo pomoć preduzećima.

Prvi korak je provjeriti da li su pravna i fizička lica sa kojima poslujete kreditno sposobna. Prije nego započnete poslovanje sa njima. Na taj način ćete znatno smanjiti sporna potraživanja.

Nakon što klijent bude odobren, postavite mu kreditni limit i potrudite se da ga ne prekorači. Nastavite da pratite eventualnu pojavu ranih znakova upozorenja o budućim problemima sa plaćanjem, uključujući:

  • promjena metoda plaćanja (npr. prelazak sa virmanskog prenosa, na plaćanje čekovima ili gotovinom),
  • novi bankovni podaci, koji mogu ukazivati na probleme sa prethodnim bankama,
  • česte promjene adrese.

Mi smo stručnjaci u smanjenju rizika od neplaćanja i maksimiziranja likvidnosti: brzo dođemo do Vašeg novca, zadržavajući pritom naklonost Vaših klijensta.

Možemo pomoći na način koji Vama odgovara.

Predaja upravljanja potraživanja nama omogućava Vam da se koncentrišete na Vašu osnovnu djelatnost. Bićete sigurni u saznanju da stručnjaci vode računa o Vašim potraživanjima.

Pošto smo ovo radili hiljadama i hiljadama puta ranije, naša stručnost, iskustvo i sistemi su istančani tako da se naplati više dugova na brži način - tako da možete imati koristi od veće likvidnosti. Za investicije usljed kojih raste Vaše poslovanje, ili koje Vas čak štite od insolventnosti.

Ne zaboravite: mi pratimo kupce koji su trenutno insolventni, ali možda neće biti u budućnosti. Dakle, čim budu u mogućnosti da plate, Vi možete dobiti novac od kojeg ste već odustali.

Troškovi sudskog spora su visoki i možete dugo čekati na odluku suda. Uvjek pokušavamo prvo da riješimo pitanje mimo sudskog postupka, a sudske postupke ćemo samo uzeti u obzir ukoliko to ne bude uspješno. Ovako ne samo da štedimo novac, već obično Vam uplata stigne brže i možete zadržati dobre odnose sa kupcima.

Naš prioritet je brzo naplatiti Vaš novac uz održavanje dobrih odnosa sa Vašim klijentima. Gdje je to prikladno, pregovaramo o realnim planovima otplate koji uzimaju u obzir finansijske okolnosti klijenata. Tokom godina smo usavršili naš proces i dostigli sljedeće tri faze.

  • Podsjetnik putem telefonskog poziva Podsjećamo Vašeg kupca telefonom ili drugim kanalima, kao što je tekstualna poruka. U ovoj fazi naplatimo najveći dio dugova
  • Podsjetnik u pisanoj formi Kontaktiramo dužnika putem pošte. Ljudi često ozbiljnije pristupe dopisima koje dobiju od preduzeća za naplatu dugova, tako da je stopa reagovanja veća.
  • Pravni postupak Ukoliko ništa drugo ne uspije, mi ćemo zajedno sa Vama procijeniti potencijalne pravne postupke. Naše bogato iskustvo i znanje omogućavaju nam da Vam savjetujemo da li pravni postupak ima dobre šanse za pozitivan ishod.

Naš tačan proces određuje se u pojedinačnom slučaju. Ako je prikladno, možemo prilagoditi gorenavedene faze kako bi najbolje reagovali u predmetnom slučaju.

Agencije za naplatu dugova su uglavnom uspješnije zato što je naplata njihova osnovna djelatnost. Imamo specijalizovano znanje i iskustvo, ljudske resurse i tehnologiju.

Nasuprot tome, većina malih i srednjih preduzeća postavljaju računovođu ili agenta za prodaju kao lica zadužena za naplatu duga. Ovaj dodatni zadatak doprinosi opterećenju radnika i na dnu je njihove liste prioriteta. Rezultati mogu biti nizak nivo naplate, ili čak povećan iznos spornih potraživanja. Stoga Vam savetujemo da koristite specijalizovanu agenciju za naplatu. Neka se Vaši zaposleni usredsrede na Vašu osnovnu djelatnost. I dodatno: oslobodićete dodatna sredstva svođenjem neizvršavanja uplata na minimum.

To zavisi od Vaših želja i potreba. Naši profesionalno osmišljeni procesi obezbjeđuju da radimo zajedno sa internim odjeljenjem za kreditiranje i naplatu. Vaša odjeljenja mogu usmjeriti resurse i energiju na procjenu i odabir kupaca, kao i na rane faze procesa naplate. Mi se uglavnom koncentrišemo na kasnije faze procesa naplate, uključujući i pretpravne  i pravne postupke, i pružanja pomoći Vama u postupku naplate

Periodično ćemo Vam slati izvještaje kako biste provjerili status svojih računa. Takođe možemo poslati izvještaje putem elektronske pošte ili putem faksa po potrebi, tako da možete brzo reagovati čak iako koristite usluge eksternih stručnjaka za upravljanje potraživanjima.

U mnogim slučajevima, korištenje eksterne agencije za naplatu ima pozitivan efekat na ugled Vašeg preduzeća. Investitori, dobavljači i kupci će znati da ozbiljno pristupate postupku naplate i da koristite usluge profesionalnog partnera koji će o tome voditi računa.

Nažalost, ne raspolažu sve agencije za naplatu potrebnim resursima i ne preduzimaju potrebne korake kako bi spriječile nanošenje štete Vašem preduzeću. U EOS-u, radimo sa jasnim ciljem i razumijevanjem, uvjek tražeći prijateljska rješenja, i imajući u vidu činjenicu da je dužnik Vaš klijent. Znamo koliko su vrijedni odnosi s kupcima i dajemo sve od sebe da ih zaštitimo.