To je novi brend kompanije EOS: Marwin Ramcke predstavlja sebe i novi logo kompanije EOS.

Dinamičnija, digitalnija i revolucionarna: EOS.

Innovation and Trends - 01.03.2022

EOS predstavlja svoju novu marku. Cilj: unutrašnji proces transformacije grupe, koji je pokrenut prije mnogo godina, učiniti vidljivim vanjskom svijetu. Izvršni direktor, Marwin Ramcke, u intervjuu govori o idejnom putu marke i šta on znači za poslovne partnere.

  • Novi svijet marke kompanije EOS spaja u sebi dinamiku, digitalizaciju i volju za oblikovanjem budućnosti.
  • Razvoj EOS-a od nacionalnog pružaoca usluga naplate dugovanja do međunarodno aktivnog finansijskog investitora postaje vidljiv vanjskom svijetu.
  • Izvršni direktor, Marwin Ramcke, u intervjuu objašnjava svoja očekivanja od redizajna i šta to znači za klijente EOS-a.

Zašto je vrijeme za novi identitet marke?

Redizajniranje marke je još jedna prekretnica u razvoju EOS grupe. Pokazaću to na jednoj komponenti, na primjeru logoa. Ako pogledate naš stari logo, vrlo je klasičan, vrlo konzervativan i – ako mogu tako reći – jednostavno vrlo njemački. Sada nismo više ona analogna, nacionalna kompanija za naplatu dugovanja kakva smo bili kada je ovaj logo dizajniran. Danas smo međunarodni finansijski investitor i digitalni pionir koji hrabro napreduje i postavlja standarde za cijelu industriju. Do sada nismo pokazali ovaj izuzetni razvoj vanjskom svijetu. To sada nadoknađujemo novim dizajnom.

 Marwin Ramcke
Naša nova marka formuliše naš slogan da se konstantno razvijamo. EOS neće nikada biti završen. Transformacija je dio naše DNK.

Šta tačno predstavlja novi EOS logo?

Novi logo je oličenje dinamike, digitalizacije i volje za oblikovanjem budućnosti. Malo slovo e u logu označava internacionalnost EOS grupe, koja postaje fokus naših svakodnevnih aktivnosti. Izvodi se iz engleskog – globalnog jezika koji rijetko koristi velika slova. O simbolizuje fokus na naše ciljeve da promijenimo finansije naših klijenata i platiša na bolje, bez obzira na obim promjene. Baš kao što je O u centru logoa, tako su i naši ciljevi od centralne važnosti. S – tako nepotpuno – predstavlja naš proces promjena, u kojem smo već nekoliko godina. Posebno u oblasti korporativne kulture i digitalne transformacije mnogo se toga promijenilo. I time uspostavljamo slogan da se kontinuirano razvijamo. EOS neće nikada biti završen. Transformacija je dio naše DNK.

Koju promjenu donosi nova marka klijentima kompanije EOS?

Za naše klijente, osim logoa na prednjoj strani memoranduma, na početku nema mnogo promjena. Ostajemo pouzdan i stabilan partner koji i dalje obrađuje vaše zahtjeve sa istim vrijednostima i standardima. Nastavićemo sa inovacijama na svakodnevnoj bazi. Postajaćemo digitalniji i bolji svakim danom, i konstantno širiti naš proizvodni asortiman. Naši zaposleni, kao i naši algoritmi, unapređuju se svakog dana. Kao rezultat toga, naša obrada je efikasnija. Na taj način možemo ponuditi najbolje cijene našim klijentima. Na to su se mogli osloniti u prošlosti – i to će moći i u budućnosti.

Novi logo je ukrasio hol sedišta EOS-a.
Novi logo kompanije EOS predstavlja tri kamena temeljca nove marke: Dinamiku, digitalizaciju i volju za oblikovanjem budućnosti.

Koja su Vaša očekivanja od nove marke?

Naša vizija, nova očekivanja i na kraju novi identitet marke uključujući dizajn – sve su to stvari koje nas definišu kao grupu. Nova marka pokazuje našim akcionarima ko smo, da idemo u korak s vremenom i gdje želimo biti u budućnosti – ukratko, ono što mogu očekivati od saradnje sa nama. Prvi utisak je presudan. Takođe, ne smije se zaboraviti interni učinak koji takvo pozicioniranje ima na vlastitu organizaciju. Nova marka stvara novi identitet unutar grupe i omogućava da se pojedinačne lokacije još više povežu.

Dakle, međunarodnu saradnju treba intenzivirati u budućnosti?

Tako je. Tehničke osnove smo već stvarali u posljednje dvije godine – i to zahvaljujući pandemiji. Danas su zaposleni svih nacionalnih kompanija međusobno povezani putem jednog alata za saradnju. To će nam pružiti mnoge nove mogućnosti saradnje u budućnosti. Umjesto da razmišljamo konvencionalno, želimo da nadmašimo granice bilo koje vrste. Umjesto da nastupamo samostalno na nacionalnom nivou, želimo da radimo više u multinacionalnim timovima.

Zahteve možemo sve efikasnije obrađivati i na taj način ponuditi najbolje cene našim klijentima. Na to su se mogli osloniti u prošlosti – i to će moći i u budućnosti.

Nije samo nova marka u pitanju. I Vi ste upravo preuzeli poziciju izvršnog direktora. Je li došao pravi trenutak za neke nove struje u rukovodstvu?

Ne želim prosuđivati je li bio pravi trenutak. Ali promjena u rukovodstvu uvijek nudi priliku za novi zamah, preispitivanje stvari a i sebe – to se ne odnosi samo na mene i na rukovodstvo, već na svakoga bez obzira na položaj u hijerarhiji. Važno je koristiti tu energiju. U kompaniji EOS već mnogo toga funkcioniše zaista dobro. Imamo više od 6000 zaposlenih, ali se i dalje osjećamo kao jedna velika porodica. To je jedna od naših prednosti. Ali i dalje postoji ogroman potencijal unutar grupe. Moj lični cilj je svakog dana biti malo bolji nego što sam bio prethodnog dana. I taj način razmišljanja želim kroz svoj rad prenijeti na cijelu kompaniju.

Da li želite saznati više o izvršnom direktoru Marwinu Ramckeu ili redizajnu marke?

Tel: +49 40 2850-1222

l.flemming@eos-solutions.com

Photo credits: Benne Ochs