Zaštita privatnosti

Detaljnije o pravilima privatnosti podataka prikupljenih putem naše web stranice https://me.eos-solutions.com možete preuzeti ovde:

Mi brinemo o vašim podacima.

Pravila privatnosti podataka prikupljenih putem naše web stranice https://me.eos-solutions.com možete preuzeti ovde:

Pravila privatnosti podataka prikupljenih putem naše web stranice https://me.eos-solutions.com/ odnose se na obradu podataka o ličnosti od strane kompanije:

EOS Montenegro doo
Šeika Zaida br.5
80000 Podgorica
Republika Crna Gora

Telefon: +382 20 673 875
Fax: +382 20 435 100
Mail: info.cg@eos-matrix.com

Matični/registarski broj 50764088
Poreski identifikacioni broj (PIB) 03093719
Šifra djelatnosti 6499

U daljem tekstu: Rukovalac

Lice za zaštitu podataka o ličnosti


Lice za zaštitu podataka o ličnosti Lice za zaštitu podataka o ličnosti Licu za zaštitu podataka o ličnosti kompanije EOS Montenegro d.o.o. možete se obratiti na gore navedenu adresu (molimo Vas da naznačite – „Za lice za zaštitu podataka“) ili na e-mail adresu:dpo.mne@eos-matrix.com.

1. Područje primjene

Ova Pravila privatnosti Web stranice odnose se na prikupljanje podataka o ličnosti na našoj web stranici i naknadnu obradu tih podataka od strane naše kompanije.

Ova Pravila privatnosti Web stranice služi i za pružanje informacija za obradu podataka o ličnosti izvan opsega prikupljanja putem ove web stranice, u skladu sa članovima 20. i 21. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti („Službeni list Crne Gore“ br. 79/2008, 70/2009, 44/2012 i 22/2017), u daljem tekstu: Zakon. U skladu sa prethodnim, mi ćemo Vam pružiti posebne politike privatnosti, u skladu sa specifičnostima za određene aktivnosti obrade podataka, u zavisnosti od slučaja do slučaja. 

2. Prikupljanje i čuvanje podataka o ličnosti, priroda i svrha njihove obrade

a. Kada posjećujete našu web stranicu

Kada posjetite našu web stranicu https://me.eos-solutions.com/ pretraživač koji koristite na Vašem uređaju automatski šalje informacije na server naše web stranice. Ove informacije se privremeno čuvaju kao file. Sljedeće informacije se prikupljaju automatski bez Vaše intrevencije i čuvaju se dok se automatski ne izbrišu nakon tri (3) dana:

  • IP adresa pristupnog računara;
  • Datum i vrijeme pristupa; 
  • Ime i URL preuzetih datoteka;
  • Web stranica sa koje se pristupilo (URL upućivanje);
  • Web stranice preuzete sa naše web stranice;
  • Pretraživač preko koga ste pristupili našoj web stranici, moguće i operativni sistem;
  • Naziv Vašeg pristupnog provajdera.

Gore navedene podatke obrađujemo u sljedeće svrhe:

  • Neometanog uspostavljanja veze sa web stranicom;
  • Jednostavnog korištenje naše web stranice;
  • Analize sigurnosti i stabilnosti sistema;
  • U druge administrativne svrhe.

Pravni osnov za obradu podataka je član 10. tačka 5. Zakona.

Naš legitimni interes kao Rukovaoca proizilazi iz gore navedenih svrha za prikupljanje podataka o ličnosti. Ni pod kojim okolnostima ne koristimo prikupljene podatke u cilju stvaranja Vašeg ličnog profila.

Takodje, mi koristimo kolačiće (cookies) kao alat za analizu kada posjetite našu web stranicu. Detaljnije informacije o tome možete naći u  nastavku teksta ovih Pravila.

b. Kada nas kontaktirate putem e-maila

Možete nas kontaktirati sa pitanjima bilo koje vrste putem navedene/ih e-mail adrese/a. Ukoliko to uradite Vaši podaci o ličnosti koji se prenose putem e-maila se čuvaju. Pravni osnov za obradu podataka u svrhu uspostavljanja kontakta definisan je članom 10. tačka 5. Zakona. Ako je uspostavljen kontakt radi sklapanja ugovora, dodatni pravni osnov za obradu je član 10. tačka 3. Zakona.

Mi brišemo lične podatke koje smo prikupili nakon obrade Vašeg zahtjeva pod uslovom da nismo zakonski ovlašćeni ili obavezni da ih dalje obrađujemo.

3. Prenos podataka

Vaše lične podatke prosljeđujemo samo drugim kompanijama u okviru EOS Grupe ili trećim licima (primaocima) ako postoji:

  • Vaš izričit pristanak za jednu ili više specifičnih svrha u skladu sa članom 10. stav 1. Zakona;
  • Potreba za otkrivanjem podataka u skladu sa članom 10. tačka 5. Zakona, odnosno ukoliko je otkrivanje podataka neophodano za provjeru, izvršenje ili odbranu pravnih zahtjeva i nema razloga da se pretpostavi da imate primarni interes koji zahtijeva da Vaši podaci ne budu otkriveni;
  • Zakonska obaveza za objavljivanjem podataka, u skladu sa članom 10. tačka 1. Zakona;
  • Obaveza prema ispunjenju ugovornih obaveza Rukovaoca u skladu sa članom 10.tacka 3. Zakona;
  • Obrada podataka u skladu sa članom 16. Zakona.

Prenos Vaših podataka o ličnosti van gore navedenih svrha se ne vrši.

4. Kolačići (Cookies)

Kao i većina internet stranica, koristimo kolačiće kada pristupate i pretražujete našu internet stranicu dabi vaša poseta bila što udobnija i efikasnija. Kolačići su male datoteke koje internet stranica kreira i koji se automatski čuvaju u internet pretraživaču na vašem uređaju (prenosnom računaru, tabletu, pametnom telefonu i sl.). Kolačići ne štete vašem uređaju i ne sadrže viruse, trojance i druge zlonamerne programe. Informacije dobijene u vezi sa određenim uređajem koji se koristi čuvaju se u kolačiću. Međutim, to ne znači da mi neposredno dobijamo informacije o vašem identitetu na ovaj način. 

Kolačići služe jednoj stvari: da učinimo našu ponudu što prijatnijom za vas. Na primer, koristimo tzv. sesije kolačića da bismo prepoznali da ste već posetili pojedinačne stranice na našoj internet stranici. Ovi kolačići se automatski brišu kada napustite našu internet stranicu. Slično tome, da bismo optimizovali prilagođavanje korisniku, koristimo privremene kolačiće koji se čuvaju na vašem uređaju tokom određenog vremenskog perioda. Ukoliko opet posetite našu internet stranicu da biste koristili naše usluge, automatski ćemo prepoznati da ste već posetili našu internet stranicu, a unosi i podešavanja koja ste uneli biće automatski prepoznati, tako da ne morate opet da ih unosite.

Kolačići se mogu podeliti u četiri kategorije „Neophodni“, „Statistika“, „Udobnost“ i „Marketing“. 

Neophodni kolačići su obavezni za funkcionisanje i osnovne funkcije naše internet stranice. Ovi kolačići omogućavaju funkcionisanje sigurnosti ove internet stranice. Ovi kolačići se automatski brišu nakon napuštanja internet stranice.

Statistički kolačići se koriste za poboljšanje naše ponude i obezbeđivanje izgleda koji se zasniva na potrebama, kao i stalne optimizacije naše internet stranice. Zato prikupljamo anonimne podatke za statistiku i analitiku, na primer da bismo utvrdili saobraćaj na internet stranici, statistiku pregleda stranice i ponašanje korisnika i da bismo prilagodili i poboljšali naš sadržaj i iskustvo na internet stranici. 

Kolačići za udobnost koriste se da bi se olakšala upotreba naše internet stranice. Ukoliko opet posetite ovu internet stranicu da biste koristili naše usluge, automatski ćemo prepoznati da ste već bili na našoj internet stranici, a unosi i podešavanja koja ste uneli biće automatski prepoznati, tako da ne morate opet da ih unosite. Na primer, ne morate ponovo da unosite svoje korisničke podatke svaki put, svojim podacima, koje ste već uneli, možete pristupiti kada ponovo posetite internet stranicu.

Koristimo kolačiće za marketing, tako da možemo da obezbedimo relevantan sadržaj koji se zasniva na vašim interesovanjima kada posetite našu internet stranicu.

Podaci koji se obrađuju neophodnim kolačićima koriste se za navedenu svrhu zaštite našeg legitimnog interesa u skladu sa članom 10 tačka 5Zakona, kao što je pravilno funkcionisanje internet stranice. 

Podaci koji su prikupljeni i obrađeni kolačićima za udobnost, statistiku i marketing obrađuju se uz vaš pristanak u skladu sa članom 10 stav 1. Zakona u svrhu pružanja personalizovanog sadržaja, u statističke svrhe čiji je cilj poboljšanje korisničkog iskustva i u marketinške svrhe. Za ove kolačiće možete izmeniti, odnosno povući svoj pristanak tako što ćete kliknuti na Izmeni podešavanja kolačića u dnu internet stranice.

Upravljanje kolačićima

Većina internet pretraživača automatski prihvata kolačiće. Međutim, možete konfigurisati svoj pretraživač tako da se kolačići ne čuvaju na vašem računaru ili da se uvek prikaže obaveštenje pre nego što se postavi novi kolačić. Svaki internet pretraživač se razlikuje u vezi sa tim kako upravlja kolačićima. Kod svakog pretraživača to je opisano u meniju Pomoć koji objašnjava kako se mogu promeniti podešavanja kolačića. Kliknite na donji link u zavisnosti od pretraživača koji koristite:

Potpuna deaktivacija kolačića može, međutim, da dovede do toga da nećete moći da koristite sve funkcije internet stranice.

Koristimo sledeće kolačiće:

neophodni

Naziv

Java Session Cookie

Ponuđač

Vlasnik ove internet stranice

Svrha

Ovaj kolačić koristi server aplikacije.
Neophodan je za pravilno funkcionisanje programa aplikacije.
Ne čuva podatke o ličnosti. 

Naziv kolačića

jsessionid

Trajanje kolačića

Sesija kolačića - izbrisan nakon što napustite pretraživač.

 

Naziv

cookieconsent_status

Ponuđač

Vlasnik ove internet stranice

Svrha

Neophodan kolačić kojim se pamti da je baner kolačića potvrđen.

Naziv kolačića

cookieconsent_status

Trajanje kolačića

20 dana

udobnost

Naziv

VISITOR

Ponuđač

Vlasnik ove internet stranice

Svrha

Ovaj kolačić koristimo da bismo prikazali personalizovan sadržaj. 

Naziv kolačića

VISITOR

Trajanje kolačića

Sesija kolačića - izbrisan nakon što napustite pretraživač.

 

Naziv

NEW_Visitor

Ponuđač

Vlasnik ove internet stranice

Svrha

Ovaj kolačić koristimo da bismo prikazali personalizovan sadržaj.

Naziv kolačića

new_visitor

Trajanje kolačića

1 dan

statistički

Naziv

nmstat

Ponuđač

Siteimprove GmbH

Svrha

Ovaj kolačić se koristi kao pomoć pri beleženju načina na koji posetilac koristi internet stranicu.
Koristi se za prikupljanje statistike o upotrebi internet stranice, na primer kada je posetilac poslednji put posetio stranicu.
Ova informacija se dalje koristi za poboljšanje korisničkog iskustva na internet stranici. Kolačić Siteimprove Analytics sadrži slučajno generisanu identifikacionu oznaku koja se koristi da se prepozna pretraživač kada posetilac čita internet stranicu. Kolačić ne sadrži podatke o ličnosti i koristi se samo za analitiku internet stranice.

Naziv kolačića

nmstat

Trajanje kolačića

Trajan – ističe nakon 400 dana

 

Naziv

AWSELB

Ponuđač

Siteimprove GmbH

Svrha

AVSELB kolačić osigurava da se svi prikazi stranica za istu posjetu (korisničku sesiju) šalju na istu krajnju tačku. Ovo nam omogućava da odredimo redosled pregleda stranica korisnika koji su potrebni za funkcije poput praćenja ponašanja i tokova.

Naziv kolačića

AWSELB

Trajanje kolačića

Sesija kolačića - izbrisan nakon što napustite pretraživač.

marketing

Naziv

siteimproveses

Ponuđač

Siteimprove GmbH

Svrha

Ovaj kolačić se koristi isključivo za praćenje sekvence stranica koje posetilac gleda tokom posete internet stranici.
Ova informacija može da se koristi da bi se kreirala putanja koju korisnik prelazi i za posetioca brže pronađu relevantne informacije.

Naziv kolačića

siteimproveses

Trajanje kolačića

Sesija kolačića - izbrisan nakon što napustite pretraživač.

5. Alati za analizu

Mjere za praćenje koje koristimo, sprovode se u skladu sa članom 10. tačka 5. Zakona. Ove mjere praćenja koristimo kako bi smo osigurali da je naša web stranica dizajnirana prema zahtjevima i trajno optimizovana. Takođe koristimo mjere praćenja za prikupljanje statističkih podataka o korišćenju naše web stranice i analiziramo ih u svrhu optimizacije naših usluga za Vas. Ovi interesi se smataraju legitimnim u smislu Zakona i ovih Pravila.

Odgovarajuće svrhe za obradu podataka i kategorije podataka mogu se naći u odgovarajućim alatima za praćenje u ovom odjeljku.

a. etracker web kontrola Etracker

Etracker

Provajder ove web stranice koristi usluge kompanije etracker GmbH, Hamburg, Njemačka (www.etracker.com) za analiziranje podataka o korišćenju. Oni koriste kolačiće, koji omogućavaju statističku analizu korišćenja ove web stranice od strane posjetilaca, kao i prikaza sadržaja vezanog uz korišćenje ili oglase. Kolačići su male tekstualne datoteke koje internet pretraživači skladište na korisnikovom uređaju. Etracker kolačići ne sadrže nikakve podatke po kojima bi korisnik mogao biti identifikovan.

Podaci koje “etracker“ generiše obrađuju se i skladište isključivo u Njemačkoj, kako nalaže provajder ove web stranice. Stoga, ti podaci su podložni strogim njemačkim i evropskim zakonima i standardima zaštite podataka. U tom smislu “etracker“ je provjeren, sertfikovan i nagrađen zaštitinim znakom odobrenja za zaštitu podataka ePrivacyseal (više o tome možete pročitati na sljedećem linku: https://www.eprivacy.eu/en/customers/awarded-seals/company/etracker-gmbh/)

Prikupljeni podaci se obrađuju u skladu sa članom 10. tačka 5. Zakona gdje se navodi da je obrada neophodna u cilju ostvarivanja legitimnih interesa rukovaoca. Naš legitimni interes je optimizacija naše internet ponude i naše web stranice. Budući da nam je privatnost naših posjetilaca vrlo važna, „etracker“ Vašu IP adresu što je prije moguće pretvara u anonimnu adresu. Istovremeno ID-ove za prijavu ili ID uređaja pretvara u jedinstveni ključ, sa kojim se, međutim ne može uspostaviti veza sa određenom osobom. “etracker“ ga ne upotrebljava ni u koje druge svrhe, niti ga kombinuje sa drugim podacima i ne prenosi trećim stranama.

Vi u svakom trenutku možete osporiti gore navedenu obradu podataka, pod uslovom da je povezana sa Vama lično. Vaše osporavanje za Vas neće imati nikakvih negativnih posljedica.

Prikupljanje i skladištenje podataka u bilo kom trenutku može biti odbijeno u odnosu na naknadne usluge.

Više informacija o zaštiti podataka “etrackerom“ možete pronaći na sljedećem linku https://www.etracker.com/en/data-privacy/

b. Upotreba usluge Siteimprove Analytics

Ova web stranica koristi Siteimprove Analytics, uslugu analize na internetu koju pruža Siteimprove. Siteimprove Analytics koristi kolačiće, odnosno male tekstualne datoteke koje se stavljaju na Vaš računar, kako bi pomogli kompaniji EOS, da analizira na koji način posjetioci koriste našu web stranicu. Informacije koje kolačići generirišu o upotrebi web stanice od strane posjetilaca čuvaće se i obrađivati od strane Siteimprove na serverima u Danskoj.

IP adrese se nepovratno anonimizuju prije nego što podaci postanu dostupni u uslugama Siteimpove Analytics ili Intelligence Suite za EOS.

Kompanija će te podatke koristiti za evaluaciju upotrebe web strane od strane posjetilaca, izradu izvještaja o aktivnostima na web strani i, kao krajnji cilj, za poboljšanje iskustva posjete web stranici. Siteimprove neće prenositi ove podatke trećim stranama niti ih koristiti u bilo kakve marketinške ili reklamne svrhe.

Ovo su kolačići koje Siteimprove koristi na ovoj web stranici:

Naziv kolačića: nmstat
Vrsta: Trajni – ističe nakon 1.000 dana

Ovaj kolačić se koristi za pomoć pri zapisivanju upotrebe web stranice od strane posjetilaca. Koristi se za prikupljanje statističkih podataka o upotrebi web stranice, na primer kada je posjetilac zadnji put posjetio web stranicu. Kolačići ne sadrže nikakve lične podatke i koriste se samo u internet analitičke svrhe.

Naziv kolačića: siteimproveses


Vrsta: Kolačić sesije

Ovaj kolačić se koristi isključivo za praćenje niza stranica koje posjetilac pregleda/otvori za vrijeme svoje posjete web stranici. Korišćenjem ove web stranice posjetilac pristaje na obradu svojih podataka od strane Siteimprove na gore naveden način i u gore navedene svrhe.

Prikupljanje podataka putem Siteimprove Analytics možete spriječiti pritiskom na link Deaktiviraj Analytics. Time će se postaviti kolačić zabrane koji će onemogućiti buduće prikupljanje Vaših podataka prilikom posjete ovoj web stranici.

6. Društvene mreže i Youtube video zapisi

a. Shariff solution (rješenja)

Mi koristimo Shariff tastere sa društvenih mreža Facebook, Twiter, Google +, LinkedIn, Xing na našoj web strani. Tasteri su standardni HTML linkovi. Postupak koji koristimo je u okviru Shariff rešenja. Pomoću Shariff rješenja skripta preuzima, na primer koliko ste puta kliknuli na taster za dijeljenje na stranici, u tom slučaju skripta kontaktira društvenu mrežu preko programskih interfejsa i dobija brojeve. U tom procesu se ne prijenosi nijedan Vaš podatak o ličnosti. Umijesto vaše IP adrese, samo se naša adresa provajdera prenosi na Facebook, Google i Twiter. Vi ćete biti direktno povezani sa Facebook-om, Google-om ili Twiterom samo ako izvršite neku voljnu radnju. Prije Vaše radnje društvene mreže ne mogu da prikupljaju nikakve podatke o Vama. Sve dok ne kliknete na vezu za dijeljenje sadržaja, bićete nevidljivi na mrežama. Ako kliknete na link, obaveza pružanja informacija o prikupljanju i obradi Vaših podataka o ličnosti više nije na nama, već na operateru društvene mreže.

b. YouTube video zapisi

Naša web stranica sadrži linkove ka video zapisima na YouTube LLC, 901 Cherry Ave, San Bruno, CA 94066, Sjedinjene Američke Države (USA). Ako posjetite web lokaciju na našoj web strani koja sadrži takav video zapis, direktna veza uspostavlja se između Vašeg pretraživača i YouTube servera nakon što ste aktivirali video. YouTube prima informacije da ste posjetili našu web stranicu sa vaše IP adrese. Ako kliknete na link za video zapis, Vaša IP adresa će biti proslijeđena YouTube. Želimo da naglasimo da, kao provajder naše web stranice, nemamo saznanja o sadržaju prijenetih podataka ili o njihovoj upotrebi od strane YouTube. Dodatne informacije možete naći u pravilima o privatnosti YouTube (https://www.youtube.com/).

7. Prava lica na koje se podaci odnose

Lice na koje se podaci odnose ima pravo da:

  • u skladu sa članom 43. Zakona traži informacije o podacima o ličnosti koje obrađujemo, posebno o svrhama obrade, o vrstama podataka o ličnosti koje se obrađuju, kategorijama primalaca, kojima su Vaši podaci bili ili će biti otkriveni, a posebno primaocima u drugim državama ili međunarodnim organizacijama, predviđenom roku čuvanja podataka o ličnosti, postojanje prava da se od rukovaoca zahtjeva ispravka ili brisanje, ograničenje obrade ili prigovora na obradu, postojanje prava na podnošenje zahtjeva za zaštitu prava kod nadzornog organa, porijeklo podataka ako ih nijesmo mi prikupili i postojanje automatskog donošenja odluka, uključujući profilisanje i, ako je primjenjivo značajne informacije o njihovim detaljima;
  • u skladu sa članom 44. Zakona, zahtjeva ispravljanje netačnih ili dopunu podataka o ličnosti koje smo sačuvali o Vama;
  • u skladu sa članom 44. stav 1. tačka 2. Zakona, da traži brisanje podataka o ličnosti koje smo sačuvali o Vama u slučaju da obrada nije potrebna za ostvarivanje prava na slobodu izražavanja i informisanja, za ispunjenje zakonske obaveze rukovaoca kojom se zahtijeva obrada ili izvršenje poslova u javnom interesu, ili izvršenja službenih ovlašćenja rukovaoca, podnošenja, ostvarivanja ili odbrane pravnog zahtjeva;
  • u skladu sa članom 10. Zakona lice na koje se podaci odnose ima pravo da povuče saglasnost koja nam je ranije data, u bilo kom trenutku. To ima za posljedicu da ne možemo nastaviti s obradom podataka na osnovu kojih je ta saglasnost data;
  • u skladu sa članom 47. Zakona, lice ima pravo da podnese zahtjev za zaštitu prava nadzornom organu, odnosno Agenciji za zaštitu podataka o ličnosti.

8. Pravo na zaštitu

Imate pravo da se obratite Agenciji za zaštitu podataka o ličnosti , ukoliko smatrate da je obrada podataka o Vašoj ličnosti u suprotnosti sa pozitivnim propisima. Sve informacije možete pronaći na web stranici - http://www.azlp.me/me/zastita-licnih-podataka

9. Sigurnost podataka

U toku posjeta našoj web stranici koristimo široku rasprostranjen SSL metod (secure socket layer) u kombinaciji sa najvišim nivoom enkripcije (šifrovanja) koju podržava Vaš pretraživač. Uopšteno, ovo je 256-bitno enkriptovanje (šifrovanje). Ako Vaš pretraživač ne podržava 256-bitno enkriptovanje (šifrovanje), umjesto toga prebacujemo se na v3 128-bitnu tehnologiju. Možete primjetiti da se naše pojedine web stranice koje su prisutne na internetu prenose u šifrovanom obliku pomoću zatvorenog ključa ili ikone lokota u dnu statusne trake vašeg pretraživača (task bar).

Takođe, preduzimamo odgovarajuće tehničke, organizacione i kadrovske sigurnosne mjere kako bi smo zaštitili podatke o ličnosti od slučajnog ili namjernog rukovanja koje može da dovede do dijelimičnog ili potpunog gubitka, uništenja ili neovlašćenog pristupa trećih strana. Naše sigurnosne mjere kontinuirano se poboljšavaju u skladu sa tehnološkim razvojem.

10. Period važenja i izmjene ovih Pravila privatnosti Web stranice

Ova Pravila privatnosti Web stranice su trenutno važeća i na snazi počev od 13.08.2020. godine.

Možda će u narednom vremenskom periodu biti potrebno promijeniti ova Pravila privatnosti Web stranice zbog poboljšanja na našoj web stranici i ponudama koje se dostavljaju preko naše web stranice ili zbog izmijenjenih zakonskih regulativa. Aktuelna Pravila privatnosti Web stranice mogu se preuzeti sa naše web stranice na https://me.eos-solutions.com/ i odštampati u bilo koje vrijeme.

 

1. Područje primjene

Ova Pravila privatnosti Web stranice odnose se na prikupljanje podataka o ličnosti na našoj web stranici i naknadnu obradu tih podataka od strane naše kompanije.

Ova Pravila privatnosti Web stranice služi i za pružanje informacija za obradu podataka o ličnosti izvan opsega prikupljanja putem ove web stranice, u skladu sa članovima 20. i 21. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ( „Službeni list Crne Gore“ br. 79/2008, 70/2009, 44/2012 i 22/2017), u daljem tekstu: Zakon. U skladu sa prethodnim, mi ćemo Vam pružiti posebne politike privatnosti, u skladu sa specifičnostima za određene aktivnosti obrade podataka, u zavisnosti od slučaja do slučaja. 

2. Prikupljanje i čuvanje podataka o ličnosti, priroda i svrha njihove obrade

a. Kada posjećujete našu web stranicu

Kada posjetite našu web stranicu https://me.eos-solutions.com/ pretraživač koji koristite na Vašem uređaju automatski šalje informacije na server naše web stranice. Ove informacije se privremeno čuvaju kao file. Sljedeće informacije se prikupljaju automatski bez Vaše intrevencije i čuvaju se dok se automatski ne izbrišu nakon tri (3) dana:

  • IP adresa pristupnog računara;
  • Datum i vrijeme pristupa; 
  • Ime i URL preuzetih datoteka;
  • Web stranica sa koje se pristupilo (URL upućivanje);
  • Web stranice preuzete sa naše web stranice;
  • Pretraživač preko koga ste pristupili našoj web stranici, moguće i operativni sistem;
  • Naziv Vašeg pristupnog provajdera.

Gore navedene podatke obrađujemo u sljedeće svrhe:

  • Neometanog uspostavljanja veze sa web stranicom;
  • Jednostavnog korištenje naše web stranice;
  • Analize sigurnosti i stabilnosti sistema;
  • U druge administrativne svrhe.

Pravni osnov za obradu podataka je član 10. tačka 5. Zakona.

Naš legitimni interes kao Rukovaoca proizilazi iz gore navedenih svrha za prikupljanje podataka o ličnosti. Ni pod kojim okolnostima ne koristimo prikupljene podatke u cilju stvaranja Vašeg ličnog profila.

Takodje, mi koristimo kolačiće (cookies) kao alat za analizu kada posjetite našu web stranicu. Detaljnije informacije o tome možete naći u tačkama 5. i 6. ovih Pravila.

b. Kada nas kontaktirate putem e-maila

Možete nas kontaktirati sa pitanjima bilo koje vrste putem navedene/ih e-mail adrese/a. Ukoliko to uradite Vaši podaci o ličnosti koji se prenose putem e-maila se čuvaju. Pravni osnov za obradu podataka u svrhu uspostavljanja kontakta definisan je članom 10. tačka 5. Zakona. Ako je uspostavljen kontakt radi sklapanja ugovora, dodatni pravni osnov za obradu je član 10. tačka 3. Zakona.

Mi brišemo lične podatke koje smo prikupili nakon obrade Vašeg zahtjeva pod uslovom da nismo zakonski ovlašćeni ili obavezni da ih dalje obrađujemo.

3. Prenos podataka

Vaše lične podatke prosljeđujemo samo drugim kompanijama u okviru EOS Grupe ili trećim licima (primaocima) ako postoji:

  • Vaš izričit pristanak za jednu ili više specifičnih svrha u skladu sa članom 10. stav 1. Zakona;
  • Potreba za otkrivanjem podataka u skladu sa članom 10. tačka 5. Zakona, odnosno ukoliko je otkrivanje podataka neophodano za provjeru, izvršenje ili odbranu pravnih zahtjeva i nema razloga da se pretpostavi da imate primarni interes koji zahtijeva da Vaši podaci ne budu otkriveni;
  • Zakonska obaveza za objavljivanjem podataka, u skladu sa članom 10. tačka 1. Zakona;
  • Obaveza prema ispunjenju ugovornih obaveza Rukovaoca u skladu sa članom 10.tacka 3. Zakona;
  • Obrada podataka u skladu sa članom 16. Zakona.

Prenos Vaših podataka o ličnosti van gore navedenih svrha se ne vrši.

Kao i većina internet stranica, koristimo kolačiće kada pristupate i pretražujete našu internet stranicu da bi vaša poseta bila što udobnija i efikasnija. Kolačići su male datoteke koje internet stranica kreira i koji se automatski čuvaju u internet pretraživaču na vašem uređaju (prenosnom računaru, tabletu, pametnom telefonu i sl.). Kolačići ne štete vašem uređaju i ne sadrže viruse, trojance i druge zlonamerne programe. Informacije dobijene u vezi sa određenim uređajem koji se koristi čuvaju se u kolačiću. Međutim, to ne znači da mi neposredno dobijamo informacije o vašem identitetu na ovaj način. 

Kolačići služe jednoj stvari: da učinimo našu ponudu što prijatnijom za vas. Na primer, koristimo tzv. sesije kolačića da bismo prepoznali da ste već posetili pojedinačne stranice na našoj internet stranici. Ovi kolačići se automatski brišu kada napustite našu internet stranicu. Slično tome, da bismo optimizovali prilagođavanje korisniku, koristimo privremene kolačiće koji se čuvaju na vašem uređaju tokom određenog vremenskog perioda. Ukoliko opet posetite našu internet stranicu da biste koristili naše usluge, automatski ćemo prepoznati da ste već posetili našu internet stranicu, a unosi i podešavanja koja ste uneli biće automatski prepoznati, tako da ne morate opet da ih unosite.

Kolačići se mogu podeliti u četiri kategorije „Neophodni“, „Statistika“, „Udobnost“ i „Marketing“. 

Neophodni kolačići su obavezni za funkcionisanje i osnovne funkcije naše internet stranice. Ovi kolačići omogućavaju funkcionisanje sigurnosti ove internet stranice. 

Statistički kolačići se koriste za poboljšanje naše ponude i obezbeđivanje izgleda koji se zasniva na potrebama, kao i stalne optimizacije naše internet stranice. Zato prikupljamo anonimne podatke za statistiku i analitiku, na primer da bismo utvrdili saobraćaj na internet stranici, statistiku pregleda stranice i ponašanje korisnika i da bismo prilagodili i poboljšali naš sadržaj i iskustvo na internet stranici. 

Kolačići za udobnost koriste se da bi se olakšala upotreba naše internet stranice. Ukoliko opet posetite ovu internet stranicu da biste koristili naše usluge, automatski ćemo prepoznati da ste već bili na našoj internet stranici, a unosi i podešavanja koja ste uneli biće automatski prepoznati, tako da ne morate opet da ih unosite. Na primer, ne morate ponovo da unosite svoje korisničke podatke svaki put, svojim podacima, koje ste već uneli, možete pristupiti kada ponovo posetite internet stranicu.

Koristimo kolačiće za marketing, tako da možemo da obezbedimo relevantan sadržaj koji se zasniva na vašim interesovanjima kada posetite našu internet stranicu.

Podaci koji se obrađuju neophodnim kolačićima koriste se za navedenu svrhu zaštite našeg legitimnog interesa u skladu sa članom 12. stav 1. tačka 6. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kao što je pravilno funkcionisanje internet stranice. 

Podaci koji su prikupljeni i obrađeni kolačićima za udobnost, statistiku i marketing obrađuju se uz vaš pristanak u skladu sa članom 12. stav 1. tačka 1. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u svrhu pružanja personalizovanog sadržaja, u statističke svrhe čiji je cilj poboljšanje korisničkog iskustva i u marketinške svrhe. Za ove kolačiće možete izmeniti, odnosno povući svoj pristanak tako što ćete kliknuti na Izmeni podešavanja kolačića u dnu internet stranice.

Upravljanje kolačićima

Većina internet pretraživača automatski prihvata kolačiće. Međutim, možete konfigurisati svoj pretraživač tako da se kolačići ne čuvaju na vašem računaru ili da se uvek prikaže obaveštenje pre nego što se postavi novi kolačić. Svaki internet pretraživač se razlikuje u vezi sa tim kako upravlja kolačićima. Kod svakog pretraživača to je opisano u meniju Pomoć koji objašnjava kako se mogu promeniti podešavanja kolačića. Kliknite na donji link u zavisnosti od pretraživača koji koristite:

Potpuna deaktivacija kolačića može, međutim, da dovede do toga da nećete moći da koristite sve funkcije internet stranice.

Koristimo sledeće kolačiće:

neophodni

Naziv Java Session Cookie
Ponuđač Vlasnik ove internet stranice
Svrha Ovaj kolačić koristi server aplikacije.
Neophodan je za pravilno funkcionisanje programa aplikacije.
Ne čuva podatke o ličnosti. 
Naziv kolačića jsessionid
Trajanje kolačića Sesija kolačića - izbrisan nakon što napustite pretraživač.

 

Naziv cookieconsent_status
Ponuđač Vlasnik ove internet stranice
Svrha Neophodan kolačić kojim se pamti da je baner kolačića potvrđen.
Naziv kolačića cookieconsent_status
Trajanje kolačića 20 dana

udobnost

Naziv VISITOR
Ponuđač Vlasnik ove internet stranice
Svrha Ovaj kolačić koristimo da bismo prikazali personalizovan sadržaj. 
Naziv kolačića VISITOR
Trajanje kolačića Sesija kolačića - izbrisan nakon što napustite pretraživač.

 

Naziv NEW_Visitor
Ponuđač Vlasnik ove internet stranice
Svrha Ovaj kolačić koristimo da bismo prikazali personalizovan sadržaj.
Naziv kolačića new_visitor
Trajanje kolačića 1 dan

statistički

Naziv nmstat
Ponuđač Siteimprove GmbH
Svrha Ovaj kolačić se koristi kao pomoć pri beleženju načina na koji posetilac koristi internet stranicu.
Koristi se za prikupljanje statistike o upotrebi internet stranice, na primer kada je posetilac poslednji put posetio stranicu.
Ova informacija se dalje koristi za poboljšanje korisničkog iskustva na internet stranici. Kolačić Siteimprove Analytics sadrži slučajno generisanu identifikacionu oznaku koja se koristi da se prepozna pretraživač kada posetilac čita internet stranicu. Kolačić ne sadrži podatke o ličnosti i koristi se samo za analitiku internet stranice.
Naziv kolačića nmstat
Trajanje kolačića Trajan – ističe nakon 400 dana

 

Naziv AWSELB
Ponuđač Siteimprove GmbH
Svrha AVSELB kolačić osigurava da se svi prikazi stranica za istu posjetu (korisničku sesiju) šalju na istu krajnju tačku. Ovo nam omogućava da odredimo redosled pregleda stranica korisnika koji su potrebni za funkcije poput praćenja ponašanja i tokova.
Naziv kolačića AWSELB
Trajanje kolačića Sesija kolačića - izbrisan nakon što napustite pretraživač.

marketing

Naziv siteimproveses
Ponuđač Siteimprove GmbH
Svrha Ovaj kolačić se koristi isključivo za praćenje sekvence stranica koje posetilac gleda tokom posete internet stranici.
Ova informacija može da se koristi da bi se kreirala putanja koju korisnik prelazi i za posetioca brže pronađu relevantne informacije.
Naziv kolačića siteimproveses
Trajanje kolačića Sesija kolačića - izbrisan nakon što napustite pretraživač.

5. Alati za analizu

Mjere za praćenje koje koristimo, sprovode se u skladu sa članom 10. tačka 5. Zakona. Ove mjere praćenja koristimo kako bi smo osigurali da je naša web stranica dizajnirana prema zahtjevima i trajno optimizovana. Takođe koristimo mjere praćenja za prikupljanje statističkih podataka o korišćenju naše web stranice i analiziramo ih u svrhu optimizacije naših usluga za Vas. Ovi interesi se smataraju legitimnim u smislu Zakona i ovih Pravila.

Odgovarajuće svrhe za obradu podataka i kategorije podataka mogu se naći u odgovarajućim alatima za praćenje u ovom odjeljku.

a. etracker web kontrola Etracker

Etracker

Provajder ove web stranice koristi usluge kompanije etracker GmbH, Hamburg, Njemačka (www.etracker.com) za analiziranje podataka o korišćenju. Oni koriste kolačiće, koji omogućavaju statističku analizu korišćenja ove web stranice od strane posjetilaca, kao i prikaza sadržaja vezanog uz korišćenje ili oglase. Kolačići su male tekstualne datoteke koje internet pretraživači skladište na korisnikovom uređaju. Etracker kolačići ne sadrže nikakve podatke po kojima bi korisnik mogao biti identifikovan.

Podaci koje “etracker“ generiše obrađuju se i skladište isključivo u Njemačkoj, kako nalaže provajder ove web stranice. Stoga, ti podaci su podložni strogim njemačkim i evropskim zakonima i standardima zaštite podataka. U tom smislu “etracker“ je provjeren, sertfikovan i nagrađen zaštitinim znakom odobrenja za zaštitu podataka ePrivacyseal (više o tome možete pročitati na sljedećem linku: https://www.eprivacy.eu/en/customers/awarded-seals/company/etracker-gmbh/)

Prikupljeni podaci se obrađuju u skladu sa članom 10. tačka 5. Zakona gdje se navodi da je obrada neophodna u cilju ostvarivanja legitimnih interesa rukovaoca. Naš legitimni interes je optimizacija naše internet ponude i naše web stranice. Budući da nam je privatnost naših posjetilaca vrlo važna, „etracker“ Vašu IP adresu što je prije moguće pretvara u anonimnu adresu. Istovremeno ID-ove za prijavu ili ID uređaja pretvara u jedinstveni ključ, sa kojim se, međutim ne može uspostaviti veza sa određenom osobom. “etracker“ ga ne upotrebljava ni u koje druge svrhe, niti ga kombinuje sa drugim podacima i ne prenosi trećim stranama.

Vi u svakom trenutku možete osporiti gore navedenu obradu podataka, pod uslovom da je povezana sa Vama lično. Vaše osporavanje za Vas neće imati nikakvih negativnih posljedica.

Prikupljanje i skladištenje podataka u bilo kom trenutku može biti odbijeno u odnosu na naknadne usluge.

Više informacija o zaštiti podataka “etrackerom“ možete pronaći na sljedećem linku https://www.etracker.com/en/data-privacy/

b. Upotreba usluge Siteimprove Analytics

Ova web stranica koristi Siteimprove Analytics, uslugu analize na internetu koju pruža Siteimprove. Siteimprove Analytics koristi kolačiće, odnosno male tekstualne datoteke koje se stavljaju na Vaš računar, kako bi pomogli kompaniji EOS, da analizira na koji način posjetioci koriste našu web stranicu. Informacije koje kolačići generirišu o upotrebi web stanice od strane posjetilaca čuvaće se i obrađivati od strane Siteimprove na serverima u Danskoj.

IP adrese se nepovratno anonimizuju prije nego što podaci postanu dostupni u uslugama Siteimpove Analytics ili Intelligence Suite za EOS.

Kompanija će te podatke koristiti za evaluaciju upotrebe web strane od strane posjetilaca, izradu izvještaja o aktivnostima na web strani i, kao krajnji cilj, za poboljšanje iskustva posjete web stranici. Siteimprove neće prenositi ove podatke trećim stranama niti ih koristiti u bilo kakve marketinške ili reklamne svrhe.

Ovo su kolačići koje Siteimprove koristi na ovoj web stranici:

Naziv kolačića: nmstat
Vrsta: Trajni – ističe nakon 1.000 dana

Ovaj kolačić se koristi za pomoć pri zapisivanju upotrebe web stranice od strane posjetilaca. Koristi se za prikupljanje statističkih podataka o upotrebi web stranice, na primer kada je posjetilac zadnji put posjetio web stranicu. Kolačići ne sadrže nikakve lične podatke i koriste se samo u internet analitičke svrhe.

Naziv kolačića: siteimproveses
Vrsta: Kolačić sesije

Ovaj kolačić se koristi isključivo za praćenje niza stranica koje posjetilac pregleda/otvori za vrijeme svoje posjete web stranici. Korišćenjem ove web stranice posjetilac pristaje na obradu svojih podataka od strane Siteimprove na gore naveden način i u gore navedene svrhe.

Prikupljanje podataka putem Siteimprove Analytics možete spriječiti pritiskom na link Deaktiviraj Analytics. Time će se postaviti kolačić zabrane koji će onemogućiti buduće prikupljanje Vaših podataka prilikom posjete ovoj web stranici.

6. Društvene mreže i Youtube video zapisi

a. Shariff solution (rješenja)

Mi koristimo Shariff tastere sa društvenih mreža Facebook, Twiter, Google +, LinkedIn, Xing na našoj web strani. Tasteri su standardni HTML linkovi. Postupak koji koristimo je u okviru Shariff rešenja. Pomoću Shariff rješenja skripta preuzima, na primer koliko ste puta kliknuli na taster za dijeljenje na stranici, u tom slučaju skripta kontaktira društvenu mrežu preko programskih interfejsa i dobija brojeve. U tom procesu se ne prijenosi nijedan Vaš podatak o ličnosti. Umijesto vaše IP adrese, samo se naša adresa provajdera prenosi na Facebook, Google i Twiter. Vi ćete biti direktno povezani sa Facebook-om, Google-om ili Twiterom samo ako izvršite neku voljnu radnju. Prije Vaše radnje društvene mreže ne mogu da prikupljaju nikakve podatke o Vama. Sve dok ne kliknete na vezu za dijeljenje sadržaja, bićete nevidljivi na mrežama. Ako kliknete na link, obaveza pružanja informacija o prikupljanju i obradi Vaših podataka o ličnosti više nije na nama, već na operateru društvene mreže.

b. YouTube video zapisi

Naša web stranica sadrži linkove ka video zapisima na YouTube LLC, 901 Cherry Ave, San Bruno, CA 94066, Sjedinjene Američke Države (USA). Ako posjetite web lokaciju na našoj web strani koja sadrži takav video zapis, direktna veza uspostavlja se između Vašeg pretraživača i YouTube servera nakon što ste aktivirali video. YouTube prima informacije da ste posjetili našu web stranicu sa vaše IP adrese. Ako kliknete na link za video zapis, Vaša IP adresa će biti proslijeđena YouTube. Želimo da naglasimo da, kao provajder naše web stranice, nemamo saznanja o sadržaju prijenetih podataka ili o njihovoj upotrebi od strane YouTube. Dodatne informacije možete naći u pravilima o privatnosti YouTube (https://www.youtube.com/).

7. Prava lica na koje se podaci odnose

Lice na koje se podaci odnose ima pravo da:

  • u skladu sa članom 43. Zakona traži informacije o podacima o ličnosti koje obrađujemo, posebno o svrhama obrade, o vrstama podataka o ličnosti koje se obrađuju, kategorijama primalaca, kojima su Vaši podaci bili ili će biti otkriveni, a posebno primaocima u drugim državama ili međunarodnim organizacijama, predviđenom roku čuvanja podataka o ličnosti, postojanje prava da se od rukovaoca zahtjeva ispravka ili brisanje, ograničenje obrade ili prigovora na obradu, postojanje prava na podnošenje zahtjeva za zaštitu prava kod nadzornog organa, porijeklo podataka ako ih nijesmo mi prikupili i postojanje automatskog donošenja odluka, uključujući profilisanje i, ako je primjenjivo značajne informacije o njihovim detaljima;
  • u skladu sa članom 44. Zakona, zahtjeva ispravljanje netačnih ili dopunu podataka o ličnosti koje smo sačuvali o Vama;
  • u skladu sa članom 44. stav 1. tačka 2. Zakona, da traži brisanje podataka o ličnosti koje smo sačuvali o Vama u slučaju da obrada nije potrebna za ostvarivanje prava na slobodu izražavanja i informisanja, za ispunjenje zakonske obaveze rukovaoca kojom se zahtijeva obrada ili izvršenje poslova u javnom interesu, ili izvršenja službenih ovlašćenja rukovaoca, podnošenja, ostvarivanja ili odbrane pravnog zahtjeva;
  • u skladu sa članom 10. Zakona lice na koje se podaci odnose ima pravo da povuče saglasnost koja nam je ranije data, u bilo kom trenutku. To ima za posljedicu da ne možemo nastaviti s obradom podataka na osnovu kojih je ta saglasnost data;
  • u skladu sa članom 47. Zakona, lice ima pravo da podnese zahtjev za zaštitu prava nadzornom organu, odnosno Agenciji za zaštitu podataka o ličnosti.

8. Pravo na zaštitu

Imate pravo da se obratite Agenciji za zaštitu podataka o ličnosti , ukoliko smatrate da je obrada podataka o Vašoj ličnosti u suprotnosti sa pozitivnim propisima. Sve informacije možete pronaći na web stranici - http://www.azlp.me/me/zastita-licnih-podataka

9. Sigurnost podataka

U toku posjeta našoj web stranici koristimo široku rasprostranjen SSL metod (secure socket layer) u kombinaciji sa najvišim nivoom enkripcije (šifrovanja) koju podržava Vaš pretraživač. Uopšteno, ovo je 256-bitno enkriptovanje (šifrovanje). Ako Vaš pretraživač ne podržava 256-bitno enkriptovanje (šifrovanje), umjesto toga prebacujemo se na v3 128-bitnu tehnologiju. Možete primjetiti da se naše pojedine web stranice koje su prisutne na internetu prenose u šifrovanom obliku pomoću zatvorenog ključa ili ikone lokota u dnu statusne trake vašeg pretraživača (task bar).

Takođe, preduzimamo odgovarajuće tehničke, organizacione i kadrovske sigurnosne mjere kako bi smo zaštitili podatke o ličnosti od slučajnog ili namjernog rukovanja koje može da dovede do dijelimičnog ili potpunog gubitka, uništenja ili neovlašćenog pristupa trećih strana. Naše sigurnosne mjere kontinuirano se poboljšavaju u skladu sa tehnološkim razvojem.

10. Period važenja i izmjene ovih Pravila privatnosti Web stranice

Ova Pravila privatnosti Web stranice su trenutno važeća i na snazi počev od 13.08.2020. godine.

Možda će u narednom vremenskom periodu biti potrebno promijeniti ova Pravila privatnosti Web stranice zbog poboljšanja na našoj web stranici i ponudama koje se dostavljaju preko naše web stranice ili zbog izmijenjenih zakonskih regulativa. Aktuelna Pravila privatnosti Web stranice mogu se preuzeti sa naše web stranice na https://me.eos-solutions.com/ i odštampati u bilo koje vrijeme.

PODEŠAVANJA KOLAČIĆA

Na našoj internet stranici koristimo kolačiće koji vam omogućavaju najbolju moguću posetu našoj internet stranici. To uključuje kolačiće koji su neophodni za funkcionisanje internet stranice, kolačiće koji se koriste isključivo u svrhu anonimne statistike, kolačiće koji se koriste za podešavanja udobnosti posete i kolačiće koji se koriste da bi vam se prikazao personalizovan sadržaj na osnovu vaših interesa. Sami možete izabrati da li želite da dozvolite korišćenje kolačića za statistiku, udobnost posete i marketing. Pored toga, u svakom trenutku možete izmeniti, odnosno povući svoj pristanak tako što ćete kliknuti na Izmeni podešavanja kolačića u dnu internet stranice. Više informacija možete pronaći u našoj Politici privatnosti.

Neophodni

Koristimo neophodne kolačiće. Ovi kolačići su neophodni za funkcionisanje i osnovne funkcije internet stranice. Ovi kolačići omogućavaju funkcionisanje sigurnosti naše internet stranice.
Više o tome koje kolačiće koristimo možete pročitati ovde.

Udobnost posete

Ukoliko omogućite kolačiće za udobnost, olakšaćemo vam upotrebu naše internet stranice. Ukoliko opet posetite našu internet stranicu da biste koristili naše usluge, automatski ćemo prepoznati da ste već posetili našu internet stranicu, a unosi i podešavanja koja ste uneli biće automatski prepoznati, tako da ne morate opet da ih unosite. Na primer, ne morate ponovo da unosite svoje korisničke podatke svaki put, svojim podacima, koje ste već uneli, možete pristupiti kada ponovo posetite internet stranicu. 
Više o tome koje kolačiće koristimo možete pročitati ovde.

Statistike

Koristimo kolačiće za statistiku da bismo poboljšali svoju ponudu i obezbedili izgled koji se zasniva na potrebama, kao i stalnu optimizaciju naše internet stranice. 
Zato prikupljamo anonimne podatke za statistiku i analitiku, na primer da bismo utvrdili saobraćaj na internet stranici i ponašanje korisnika i da bismo prilagodili i poboljšali sadržaj i iskustvo na internet stranici.
Više o tome koje kolačiće koristimo možete pročitati ovde

Marketing

Koristimo kolačiće za marketing, tako da možemo da obezbedimo relevantan sadržaj koji se zasniva na vašim interesovanjima kada posetite našu internet stranicu. 
Više o tome koje kolačiće koristimo možete pročitati ovde.